Tot i que des d’Olis Bargalló sempre remarquem les propietats salutíferes de l’oli d’oliva verge extra, la nostra passió per l’oli ens ha impulsat des de fa anys a investigar altres tipus de greixos vegetals, per a no només ampliar la nostra oferta de productes, sinó també per a satisfer les necessitats dels nostres clients.
De fet, ara, amb la “crisi de l’oli de gira-sol”, provocada pel conflicte a Ucraïna, des d’Olis Bargalló hem llançat un nou oli vegetal d’alt rendiment per als nostres clients d’horeca, una alternativa a l’oli de gira-sol que aquest tipus de client tant utilitza.
I és que, a més de l’OOVE, des d’Olis Bargalló volem explicar-te que existeixen altres olis vegetals de qualitat i compatibles amb la vida sana. Alternatives a l’oli d’oliva, fins i tot, al popular oli de gira-sol. Fem un repàs.
- Oli de llinosa (de llavors de lli).
Està format majoritàriament per àcids grassos insaturats. És un alt oleic, amb un 20 i un 27%, i destaca sobretot el 53 i 57% d’àcid alfa-linolènic, que forma part dels àcids grassos Omega-3 i és essencial per a l’ésser humà.També fins a un 22% d’àcid linoleic, un altre àcid essencial. Per la seva riquesa en àcids essencials, es pot usar en dietes veganes. No és apte, però, per a fregir.
- Oli de sèsam
És un clàssic de la cuina xinesa i coreana, on aprecien la seva forta aroma i el sabor que dona a determinats plats cuinats en wok. Posseeix un alt percentatge d’àcids grassos insaturats, destacant per un 35% d’oleic i un 35% de linoleic. Conté una gran aportació de vitamina E i minerals com el zinc.
- Oli de nous
Posseeix un 91% d’àcids grassos insaturats, sobretot poliinsaturats (63%) i una bona part d’ells Omega-3, la qual cosa fa que aquest oli tingui un valor nutritiu excepcional. Es pot utilitzar en amanides o carns fredes, pel seu bon sabor. El seu punt negatiu és el seu alt preu.
.
- Oli d’argan
L’argan (Argania spinosa) és un arbust originari del sud del Marroc que produeix unes llavors de les quals s’extreu oli i que en la cuina berebere s’empra en substitució de l’oli d’oliva. A causa del seu alt percentatge (55%) en àcid oleic, pot utilitzar-se per a cuinar i fregir, però també es pot prendre en cru. Destaca el seu alt contingut en vitamina E i polifenols antioxidants.
- Oli de canola o de colza
Al nostre país té molt mala premsa, per l’oli de colza adulterat que en els any 80 va causar un gran mal a la salut de centenars de persones. No obstant això, l’oli de colza natural és un bon oli, i apte per al consum. S’extreu de la llavor de la colza i s’empra especialment en el nord d’Europa. De fet, a Alemanya pràcticament es cuina amb aquest oli en exclusiva. És ric en àcids grassos essencials: alfa-linolènic i linoleic.
- Oli de coco
L’oli de coco és especialment usat pel seu sabor dolç característic i la seva estructura mantegosa i semisòlida, ja que conté un alt percentatge d’àcids grassos saturats i molt pocs insaturats (a penes un 8%). S’utilitza en la cuina de sud-est asiàtic com a condiment, base de sopes o salsa per a preparar curri, carns i peixos, així com també en molts plats africans. A causa de la seva estructura, també s’usa com a greix hidrogenat.
- Oli de gira-sol
L’oli de gira-sol és el més usat al nostre país, així com també a França, després del d’oliva. En l’oli de gira-sol trobem diversos nutrients interessants, com la vitamina E o la vitamina A. Aquesta última està en una forma particular, denominada “*carotenoides”, que no presenta els riscos de la vitamina A en forma de *retinol (trobada en productes d’origen animal).
- Oli de soia
És l’oli de major producció mundial, per davant del de gira-sol i el de colza. Nutricionalment destaca per la seva riquesa en àcid alfa-linolènic, si bé té major proporció d’àcids grassos poliinsaturats enfront dels monoinsaturats. Es relaciona als àcids grassos poliinsaturats Omega-6, com el linoleic, amb problemes cardiovasculars.
- Oli de blat de moro
És un altre oli d’ampli ús pel seu preu assequible i per tenir una baixa proporció de greix saturades, encara que en la seva composició dominen les poliinsaturades. Pel seu sabor poc pronunciat és ideal per a amanides, salses o maioneses.
- Oli de cacauet
Té una bona proporció d’àcids grassos monoinsaurats, sobretot oleic, que pot arribar a ser el 72%, i poliinsaturats, principalment linoleic. Aguanta bé les altes temperatures, per la qual cosa a Àsia se l’usa amb freqüència per a les preparacions en wok. Pel seu sabor suau i neutre, és adequat per a vinagretes, maioneses i amanides.
- Oli de sèsam
El seu ús està molt estès en el sud-est asiàtic, sobretot la Xina i Corea, on la utilitzen com a amaniment de preparacions culinàries, principalment els fideus, guisats en wok, amanides i *tatakis. En ell trobem bones quantitats d’àcids grassos poliinsaturats, sobretot omega 6, antioxidants, vitamines E i B i sesamina, una substància que té propietats antiinflamatòries. Fins i tot ajuda a reduir els nivells de glucosa en diabètics amb pressió arterial alta.
Com veiem, les alternatives a l’oli d’oliva i de gira-sol, els més utilitzats en les nostres cuines, són moltes. I si penses que l’aportació calòrica pot ser determinant, veuràs que no hi ha grans diferències. Vegem quines calories aporten 100 grams d’oli de…:
- Oliva: 900 quilocalories
- Gira-sol: 899 quilocalories
- Soia: 899 quilocalories
- Colza: 900 quilocalories
- Cacauet: 899 quilocalories
- Blat de moro: 900 quilocalories
- Sèsam: 900 quilocalories
- Germen de blat: 899 quilocalories
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”32px”][vc_separator type=”normal” position=”center” color=”#649632″ border_style=”solid”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]
Últimes notícies
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][latest_post type=”boxes” number_of_columns=”4″ order_by=”date” order=”DESC” display_category=”0″ display_date=”1″ display_comments=”0″ display_like=”0″ display_share=”0″ display_author=”0″ category=”noticies” text_length=”0″][/vc_column][/vc_row]