Tots pensem que fem servir l’oli a la cuina de forma correcta, perquè “sempre ha estat així”. Però moltes vegades cometem errors “des de sempre”, errors comuns que s’han instaurat als nostres costums al llarg del temps. En un altre post d’aquest bloc ja vam destacar els 5 errors més comuns que comenten a la cuina amb l’oli, però avui volem enumerar altres errors, per tal que a partir d’ara comencis a fer servir bé l’oli a la cuina.
Quantes vegades puc reutilitzar l’oli? Com he de conservar l’oli d’oliva? Oli de girasol o oli d’oliva per a fregir? Quin oli és millor per a les amanides? Perquè un ingredient tan senzill, i que ens és tan propi com l’oli és tan desconegut, a vegades tan “maltractat” i tan poc cuidat. Comencem a repassar, llavor, els errors més comuns que cometem amb l’oli a la cuina.
- Error: per fregir, sempre de girasol. No ha de ser una màxima. I és que, és molt comú pensar que millor el de girasol, perquè ha estat sempre un oli més assequible, i de sabor neutre. Però no sempre és el millor per a fregir. De fet, l’oli d’oliva és més adequat perquè suporta millor les altes temperatures, sense alterar les seves qualitats i sense arribar al punt de fum (que pot arribar a ser tòxic). A Olis Bargalló tenim, però una alternativa: l’oli vegetal alto oleico Bargasol, un oli de sabor més neutre, però que al ser alto oleico té un punt de fum molt alt, per la qual cosa, s’assembla molt a l’oli d’oliva.
- Error: un oli suau per a les amanides. No, no és la millor tria. L’oli d’oliva suau és un oli refinat que no aporta sabor ni totes les qualitats organolèptiques que pot aportar i aporta un oli d’oliva verge extra. Aquest és el millor per a prendre en cru (en amanides, amb pa, amb verdures, peixos o carns al vapor o a la planxa). L’oli d’oliva verge extra és el que té uns nivells d’acidesa de 0,8º, i no té cap defecte organolèptic, per la qual cosa les seves propietats nutricionals i salutíferes estan intactes. A més, aportar sabor, i segons els gustos, es pot triar entre el sabor suau d’una arbequina o d’un argudell, o el fort i amb caràcter d’un picual.
- Error: es pot reutilizar vàries vegades, si es cola. Gran error aquest. Efectivament, l’oli es pot reutilitzar a la cuina, si està nét, però no eternament. Per exemple, l’oli d’un ou ferrat, es pot fer servir per un altre vegada, un dia o dos després. Però no molt més enllà. A més, sempre, es pot reutilitzar per a fer el mateix producte amb el que es va fer servir abans. El que ens pot determinar si podem o no reutilitzar-lo és que el seu aroma és el correcte, i que no rancieja a l’olfacte. Si apareix una mínima olor de ranci l’hem de descartar. Quan fumeja de seguida o apareix molta escuma quan el fem servir reutilitzat, també, l’hem de descartar. Ara bé, si l’oli no ha pujat a altes temperatures -com passa quan fem escabetxos o confitats- es pot fer servir per elaborar un altre escabetx o per amanir, amb totes les aromes de les espècies i l’ingredient que hem escabetxat.
- Error: fregir amb poc oli per a que l’aliment no quedi oliós. Gran error també aquest, ja que per a fer bons fregits, s’han de fer amb abundant oli. L’aliment ha de quedar submergit en oli. Si no es vol gastar massa oli, es pot fregir en una olla petita o en un cassó.
- Conservar l’oli en una setrillera casolana i sempre a mà, al costat del foc. És pràcticament el pitjor dels errors, perquè així aconseguirem fer malbé l’oli d’oliva. L’oli d’oliva verge extra és un producte viu, que envelleix i que va perdent les seves qualitats dia a dia. Per a mantenir-les durant més temps intactes s’ha de conservar en les millors condicions: sempre en recipients de vidre fosc o llauna, és a dir, que no li toqui la llum, i sempre allunyat de les fonts de calor, a ser possible en un safareig que mantingui temperatures baixes. De fet, l’OOVE es podria conservar a la nevera per a mantenir les seves qualitats organolèptiques intactes.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”32px”][vc_separator type=”normal” position=”center” color=”#649632″ border_style=”solid”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]
Últimes notícies
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][latest_post type=”boxes” number_of_columns=”4″ order_by=”date” order=”DESC” display_category=”0″ display_date=”1″ display_comments=”0″ display_like=”0″ display_share=”0″ display_author=”0″ category=”noticies” text_length=”0″][/vc_column][/vc_row]