Creiem que ho sabem tot sobre l‘oli d’oliva, no en va, som el país del món amb més producció d’aquest producte. Estem habituats a veure camps d’oliveres, a veure i consumir oli d’oliva, però ho sabem tot sobre el denominat or líquid?

Des d’Olis Bargalló sempre hem treballat i treballem per a la cultura de l’oli d’oliva. Ens agrada compartir el que sabem sobre aquest producte que adorem i venerem.

Però no volem ser més didàctics del necessari, per això, avui, de manera àgil et comptarem algunes curiositats sobre l’oli d’oliva, perquè el coneguis alguna cosa més, perquè sàpigues alguna cosa més sobre l’ingredient bàsic de la Dieta Mediterrània. 

 

  1. Per què es diu “verge” a l’oli? L’atribut “verge” fa referència al fet que durant la seva elaboració no s’usen cap mena de dissolvents, és únicament el “suc de l’oliva”. En la classificació dels olis trobem l’oli d’oliva verge extra (amb una acidesa inferior al 0,8%), l’oli verge (amb una acidesa de fins al 2%).
  2. Sabies que per a elaborar 1 litre d’oli d’oliva verge extra es necessiten almenys 5 kg d’olives? Pot variar grams a dalt o a baix, segons el calibre dels fruits, el temps de collita, la tendència estacional, la recol·lecta, el sistema d’extracció, etc.
  3. Saps quin és el millor envàs per a conservar els olis d’oliva verge extra? Els d’acer inoxidable o de vidre opac o fosc, com el que utilitzem en Olis Bargalló per als nostres millors olis d’oliva verge extra. Són envasos que eviten l’oxidació de la clorofil·la motivada per l’entrada de llum.
  4. L’oli més car del món té un preu que va des dels 200€ per una ampolla de mig litre fins als 11.000€, amb envàs personalitzat. És el Lambda grec, etiquetat com a “verge extra ultra *premium” i extret d’una mescla secreta d’olives Koroneiki i Kolovi. 
  5. La major part de la collita d’olives del món és per a elaborar oli. De fet, al voltant del 90% de totes les olives collides es processen per a la producció d’oli i només el 10% acaben com a olives de taula.
  6. Sabies que donar-li oli d’oliva verge extra a la teva mascota també és beneficiós per a la seva salut? Afegit al menjar del gos, afavoreix la flexibilitat de les seves articulacions, prevé la deterioració cognitiva de l’animal i fa que el seu pèl sigui més brillant i suau. Si per contra tens gat, has de saber que només unes gotes en el seu menjar cada dia, i evitaràs que les molestes boles de pèl es formin en el seu estómac.
  7. Espanya és el primer elaborador d’oli d’oliva del món, no obstant això no és on més es consumeix. El país on més oli d’oliva es pren és Grècia, amb 18 litres per persona, enfront dels 12 d’Espanya.
  8. Sabies que l’olivera té 46 cromosomes, els mateixos que té un ésser humà?
  9. Les oliveres, arbres els fruits dels quals es converteixen en oli d’oliva verge extra, són arbres longeus, poden arribar a viure fins a 600 anys. Fins i tot hi ha alguns exemplars en el món mil·lenaris. 
  10. Malgrat el que es pugui creure, l’oli d’oliva és un greix amb poques calories, a més són saludables. Efectivament, com a greix que és, presenta un alt contingut calòric, però menys elevat que altres olis d’origen vegetal, com l’oli de gira-sol o la margarina. I, a més, compta amb múltiples propietats beneficioses. Així, el ‘or líquid’ és ideal per a amanir amanides i ser consumit en cru o en guisats.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”32px”][vc_separator type=”normal” position=”center” color=”#649632″ border_style=”solid”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]

Últimes notícies

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][latest_post type=”boxes” number_of_columns=”4″ order_by=”date” order=”DESC” display_category=”0″ display_date=”1″ display_comments=”0″ display_like=”0″ display_share=”0″ display_author=”0″ category=”noticies” text_length=”0″][/vc_column][/vc_row]