IMG_7963Van arribar de l’antiga Grècia i d’Àsia Menor, però segons els historiadors, el seu cultiu es va iniciar en èpoques paleolítiques i neolítiques (5.000-3.500 A. de C.). Parlem de les olives, el fruit de l’olivera. Serveixen per a elaborar el nostre més preuat ingredient, l’oli, però també les consumim directament, després d’un procés de fermentació. Les olives són autèntiques joies de la nostra gastronomia. Aquí t’expliquem deu curiositats que segurament et delectaran: 

  1. Les olives apareixen de l’olivera set anys després de ser plantades. Als quatre anys, l’olivera té la seva primera floració, però no és fins als set que donen la seva primera collita d’olives. Fins als 20 anys no donen plenament la seva producció. 
  2. Les olives no es poden menjar directament de l’arbre, ja que contenen un compost fenòlic molt amarg, anomenat oleuropeina. Per a eliminar-ho se solen submergir en una solució d’aigua i sosa, que a més formen àcids orgànics que afavoreixen la fermentació posterior i augmenten la permeabilitat del fruit. En els textos de l’escriptor gadità Columela, del segle I, ja es parlava dels diferents mètodes de preparació de l’oliva de taula: en salmorra o amanides amb fonoll o vinagre, entre altres.
  3. El color de les olives ve donat pel temps que es deixen madurar. Com més temps es deixen en l’arbre, més canvien de color, es tornen morades i després negres. 
  4. De novembre a gener es recol·lecten les olives que es destinen a la producció d’oli, mentre que les que es dediquen al consum directe es recullen abans i a mà, per a no danyar els fruits. 
  5. Els metges recomanen set olives al dia, especialment a mig matí. No en va, són un tresor per a la nostra salut: ens ajuda a lluitar contra l’anèmia, pel seu alt contingut en ferro (les negres contenen més que les verdes), i a més prevenen malalties cardíaques i de l’aparell circulatori, són riques en greixos insaturats i regulen els nivells de colesterol. Ajuden a millorar les nostres defenses, gràcies al seu alt contingut en vitamines A i C, i contenen molta fibra. 
  6. Existeixen més de 250 varietats d’olives a tot el món. Les més comunes i esteses són l’hojiblanca, la gordal o sevillana, l’arbequina, l’empeltre o la manzanilla.  
  7. Les olives de taula són un dels pocs aliments que contenen els quatre sabors bàsics que detecta el paladar: sabors amargs, àcids, dolços i salats. 
  8. Les olives es classifiquen segons la grandària, i correspon al nombre de fruits que entren en un quilogram. Podem arribar a trobar fins a 420 en un quilogram, com per exemple en la varietat arbequina  o en la varietat gordal, el calibre és 80/90 habitualment. 
  9. Les olives no engreixen com es creu, ja que 100 grams d’olives només aporten 150 calories. Comparat amb altres snacks és una aportació calòrica molt baixa. Per exemple,100 grams de patates fregides equivalen a 500 calories.
  10. Per a elaborar 1 litre d’oli es necessiten uns 5 kg d’olives.

 

En Olis Bargalló creiem que no podíem deixar de costat al fruit que ens dóna l’or líquid, per això, des del 2018 també les oferim als nostres clients d’hostaleria. Set varietats per a oferir en bars i restaurants com a aperitius:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *