IMG_E9471Possiblement, moltes vegades t’han preguntat si l’oli d’oliva caduca o si, com altres aliments, la data de caducitat només és una guia o recomanació. També t’hauràs preguntat en infinitat d’ocasions què fer per conservar-lo de la millor manera. Aquí et donarem les respostes. 

 

Sí i no. En teoria no caduca com a tal, però sí té una data de caducitat en el sentit que arriba un moment en què ja no és “oli d’oliva verge extra”, ja que perd les qualitats que ha de tenir per ser un AOVE.  De fet, l’oli és com un ésser viu, que des del moment en què neix envelleix. L’oli d’oliva verge extra perd qualitats organolèptiques cada dia que passa. Per això, recomanem no consumir-lo més enllà d’un o dos anys d’antiguitat, com a màxim.

No, el color de l’oli no importa. No és indicatiu de la qualitat del producte. Per aquest motiu, per exemple, els tastos professionals es fan amb una copa de color blau que amaga el color de l’oli. 

Si no sabem la data en que s’ha envasat i, per tant, no podem calcular si ha passat molt temps, podem saber si l’oli ja “ha caducat”. És tan fàcil com veure si notem que té una olor o sabor a ranci, o que té sabors extranys i amb defectes. En aquests casos, l’oli s’ha deteriorat, i encara que en l’etiqueta posi que és verge extra, probablement ja ha deixat de ser verge extra.  Però si no notem cap dels defectes mencionats, tot i que hagi passat la data de caducitat, l’oli segueix sent apte pel consum. 

La millor manera és congelant-lo. Sí, sembla un disbarat, però l’oli es pot congelar i d’aquesta manera conserva les seves qualitat organolèptiques com el primer dia. Però si no el vols congelar, pren nota de les següents recomanacions: has d’aconseguir que ni li toqui la llum, ni l’aire, ni estigui sotmès a altes temperatures. Ha d’estar en un lloc fresc, inclús fred. Que no li toqui la llum ni l’aire, per aquest motiu és preferible conservar-lo en llaunes o ampolles de vidre fosc, i que estigui en una zona de la cuina que no experimenti la calor del forn o del foc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *