[vc_row][vc_column][vc_column_text]L’oli d’oliva és un dels ingredients més presents en les nostres receptes, però no sempre l’utilitzem correctament. En aquest nou article t’explicarem com evitar els cinc errors més freqüents que cometem amb l’oli d’oliva en la cuina.

Des d’Olis Bargalló ens agrada treballar per a oferir-te els millors olis però també treballem per a la cultura de l’oli d’oliva. En aquest blog t’hem comptat els nombrosos beneficis per a la salut del “or líquid”, també t’hem explicat les diferents varietats d’oli d’oliva que pots trobar normalment en el mercat, t’hem donat les claus del tast per a principiants. Avui continuem endinsant-nos en els secrets d’aquest ingredient de la nostra gastronomia. Amb aquesta lectura podràs saber si ho estàs utilitzant bé o no, és a dir, si estàs cometent errors en cuina.

Per costum o potser per desconeixement, podem cometre errors en cuina a l’hora d’usar l’oli d’oliva. Així que pren nota d’ells perquè no els repeteixis la pròxima vegada que facis servir oli d’oliva en la cuina.

Entre els errors més freqüents que podem cometre quan cuinem amb oli d’oliva són:

  1. Fregir amb poc oli

Si ets dels quals pensa que si poses menys oli en la paella els teus aliments quedaran menys oliosos, t’equivoques. Sobretot en els fregits, la nostra recomanació és que “banyis” els aliments en oli calent, d’aquesta manera quedaran fregits més homogèniament, quedaran més cruixents i menys oliosos. De fet, l’important és saber utilitzar un oli correcte per a fregir, com el nostre alt *oléico *Bargasol. Un oli vegetal que suporta altes temperatures com un oli d’oliva verge extra, però amb un sabor neutre. 

  1. Cremar l’oli d’oliva

Un dels errors més comuns a l’hora de cuinar amb oli és que acabem “cremant-ho”. Recorda que el punt de fum indica que l’oli comença a corrompre’s, a espatllar-se. L’oli d’oliva verge extra és l’oli que suporta temperatures més elevades, juntament amb els olis alt oleics, però la resta d’olis d’oliva, sobretot els suaus, o la resta dels vegetals “es cremen” molt fàcilment, cosa que és nociva per a la nostra salut. 

Un bon consell és posar primer la paella al foc, i quan estigui calent aboca l’oli d’oliva que vagis a usar. En pocs segons, sense necessitat “fer temps”, estarà calent i llest per al seu ús. 

  1. Desfer-se de l’oli d’oliva per l’aigüera

Qui no ha tirat alguna vegada l’oli usat per l’aigüera pensant que no passa res en ser líquid? Desgraciadament, desfer-nos de l’oli d’oliva domèstic usat per l’aigüera és una pràctica d’allò més comuna en les llars, però aquesta acció és fatal.

L’oli que acaba en els desguassos i per tant en la mar crea una pel·lícula que impedeix la circulació de l’oxigen i acaba asfixiant els éssers vius que habiten el mitjà contaminat. De fet, es calcula que un litre d’oli d’oliva o gira-sol contamina uns 40.000 litres d’aigua, l’equivalent al consum anual d’una persona.

A més, tirar l’oli per l’aigüera pot provocar-nos avaries importants en els desguassos, en forma d’embussos o fins i tot causant el trencament de canonades per la formació i acumulació de boles de greix. 

I quina és la solució? Simplement, portar l’oli usat a un punt net on pugui ser reciclat.

  1. Exposar l’oli a la llum

Ja l’hem comentat en un dels nostres post en aquest blog, però te’l recordem, perquè és un dels errors més freqüents que cometem amb l’oli d’oliva en la cuina. Perquè, on guardes l’oli? Si ho emmagatzemes en un lloc càlid, amb molta llum i en envasos transparents (de vidre o de plàstic) estàs cometent un gran error i col·laborant a la degradació de l’oli.

El lloc més adequat per a guardar l’oli és un lloc fresc i fosc. I, sobretot, has d’evitar l’exposició directa a la llum, ja que aquesta afecta a la composició de l’oli, per la qual cosa és recomanable que guardis els envasos d’oli en llocs com dèiem, foscos.

Un bon consell, evita aquells envasos que estan exposats a la llum en prestatgeries de supermercats, i compra olis d’oliva envasats en envasos que els resguardin de la llum: llaunes o vidre fosc, com els nostres envasos per als nostres olis més preuats. 

  1. Associar el grau d’acidesa amb sabor de l’oli

Acidesa i sabor no tenen res a veure. L’acidesa que indica en l’etiqueta de l’envàs de l’oli no té res a veure amb el sabor d’aquest. De fet, l’acidesa en l’oli d’oliva és un paràmetre químic, és el principal indicador de qualitat dels olis d’oliva verges extra, concretament, mesura la quantitat d’àcids grassos lliures que hi ha en l’oli. Quant menor sigui l’acidesa d’un verge extra, millor, ja que una baixa acidesa indica que l’oli ha estat elaborat amb oliva sana i fresca.

En el més alt de la classificació està l’oli d’oliva verge extra o AOVE (acidesa ≤0,8%) monovarietal (d’una sola varietat d’oliva), seguit dels cupatges (de diverses varietats d’oliva), o de la Denominació d’Origen Protegida. Existeix també l’oli d’oliva verge a seques (acidesa ≤2%) i l’oli d’oliva verge llampant (acidesa >2%), destinat a les indústries de refinat o a usos tècnics.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”32px”][vc_separator type=”normal” position=”center” color=”#649632″ border_style=”solid”][vc_empty_space height=”32px”][vc_column_text]

Últimes notícies

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][latest_post type=”boxes” number_of_columns=”4″ order_by=”date” order=”DESC” display_category=”0″ display_date=”1″ display_comments=”0″ display_like=”0″ display_share=”0″ display_author=”0″ category=”noticies” text_length=”0″][/vc_column][/vc_row]